Boulders beach Zuid Afrika: een highlight die je niet mag overslaan!

Boulders Beach Kaapstad

Zwemmen met wilde pinguïns, wie wilt dat nou niet? Wij hebben goed nieuws, want op Boulders Beach in Zuid Afrika kan dat! Boulders Beach is één van de leukste en mooiste stranden in Kaapstad en tevens erg makkelijk te bereiken. Het hele jaar door kun je de pinguïnkolonie zien en je kunt misschien wel begrijpen dat deze schattige tweevoeters erg geliefd en wereldberoemd zijn. Wil je niet alleen de pinguïns bewonderen vanaf een vlonder? Scroll dan snel naar beneden want in dit blog deel ik mijn tips om alles te halen uit een bezoek aan Boulders Beach in Zuid Afrika!

Boulders Beach Pinguïnkolonie

Wanneer je in Kaapstad op vakantie bent mag een bezoekje aan de Zwartvoet pinguïnkolonie op Boulders Beach niet ontbreken. Vanuit Kaapstad rijdt je via een schitterende kustweg naar het Zuidelijke gedeelte van het Kaapse schiereiland om deze schattige beestjes te bewonderen. Net als Kaap de Goede Hoop maakt Boulders Beach in Zuid Afrika deel uit van het Nationaal Park Tafelberg. Dit is dan ook de reden waarom je niet zomaar het strand op kunt lopen en eerst een kaartje moet kopen. Het strand is vernoemd naar de grote ronde rotsen (boulders) die verspreidt liggen over deze unieke plek. 

Zo’n 35 jaar geleden streek hier een kleine groep Afrikaanse Pinguïns, ook wel zwartvoet Pinguïns neer en zijn deze niet meer weg gegaan. Wij begrijpen dit maar al te goed, want het strand waar ze op verblijven is prachtig. De Pinguïns zijn niet ontzettend groot. Ze worden namelijk zo’n 35 centimeter hoog waardoor ze ook nog eens erg aandoenlijk zijn. De Afrikaanse Pinguïn kenmerken zich door de zwarte snavel, rug en merendeels witte buik. Bang voor mensen zijn de Pinguïns zeker niet. Sterker nog ze lopen zo langs je! Vergeet ook zeker niet een handdoek en je zwemkleding mee te nemen, want je kunt zelfs zwemmen tussen deze indrukwekkende dieren. 

Kaapstad bezienswaardigheden
Boulders Beach bezoekerscentrum
Boulders Beach Zuid Afrika

Vervoer en parkeren Boulders Beach

Als je een bezoekje wilt brengen aan Boulders Beach dan adviseer ik je om een auto te huren. Let wel op in Zuid Afrika rijden ze links. Verblijf je in het centrum van Kaapstad dan rijdt je het gemakkelijkste via de M3 en M4 richting Boulders Beach. De weg is erg veilig en makkelijk te volgen. Alleen de route heen is op zich al ontzettend indrukwekkend en laat je zien wat een prachtige natuur Zuid Afrika eigenlijk heeft. Het strand is goed te vinden aangezien het helemaal niet zo afgelegen ligt en wanneer je Simon’s Town in rijd staat Boulders Beach ook aangegeven.

Eenmaal aangekomen kun je de auto eigenlijk vrijwel bij de ingang parkeren. Wij parkeerde de auto bij de parkeerplaats ‘Seafort Beach Parking Lot’. Vanaf hier kun je naar de ingang van Boulders Beach lopen. Je kunt hier gedurende de dag gratis parkeren. Althans wij hebben niet hoeven te betalen. Check als je bent aangekomen even voor de zekerheid of dit wellicht niet veranderd is. Via de straat ‘Kleintuin Road’ loop je in ongeveer 5/10 minuten naar het Boulders Visitor Centre. 

Boulders Visitor Centre

De officiële plek om de zwartvoetpinguïns te bewonderen is vanaf de aangelegde vlonder van het Boulders Visitor Centre. Hiervoor betaal je voor volwassenen zo’n €4,- euro entree en voor kinderen ongeveer €2,50,- euro. Je volgt de aangelegde wandelpaden en kunt ondertussen naar de pinguïns kijken. Zelf hebben wij het Boulders Visitor Centre niet bezocht aangezien wij deze rakker niet vanaf een vlonder tussen de menigte wilde bewonderen. Met zoveel mensen op elkaar gaf het ook een soort dierentuin gevoel en wilde het liever anders ervaren. Maar welke plek kun je dan het beste bezoekje? Dat vertel ik hieronder. 

Mooiste plek om foto’s te maken

Als je dan in Kaapstad bent en je pinguïns van dichtbij, maar dan bedoel ik echt van dichtbij kunt spotten, moet je hier wel een unieke ervaring van maken. Je bent niet verplicht om de pinguïns alleen te bekijken bij het Boulders Visitor Centre. Zo kun je deze schattige dieren ook spotten op het ‘gewone lokale’ strand. Om hier te komen loop je voorbij het bezoekerscentrum waar je al snel op een houten wandelpad stuit. Dit pad loopt door een klein parkje (hier spot je tevens ook andere dieren) en brengt je uiteindelijk bij het strand. Dit pad kun je op Google Maps vinden onder de naam ‘Willis Walk’. Uiteindelijk kom je op een soort splitsing en als je naar links gaat kom je op het strand. 

Loop je het strand op dan spot je al snel een aantal voorbij waggelende pinguïns en veel rotsen. Het eerste gedeelte is vrij leeg, maar als je een stukje naar achterloopt merk je al snel dat je meer van deze schattige Afrikaanse pinguïns tegen het lijf loopt. De ene ligt lekker te zonnebaden en de ander is aan het zwemmen in het water. Wij hebben hier veel leuke foto’s kunnen maken en nog een voordeel je komt hier niet veel mensen tegen!

Zuid Afrika Pinguïns
Simon's Town Kaapstad
Zwartvoet Pinguïns Kaapstad

Beste tijd om Boulders Beach te bezoeken

Aangezien Boulders Beach in Zuid Afrika het leefgebied is van de zwartvoet pinguïns kun je ze het gehele jaar door spotten. Echter kent ook Zuid Afrika ook koelere maanden. Daarom raden wij je aan om in de maanden november tot en met maart op vakantie te gaan naar Kaapstad. Dan heb je meer zekerheid op mooi weer. Wil je de pinguïns echt helemaal voor jou alleen? Kom dan ’s morgens vroeg of einde van de middag/ avond naar Boulders Beach. De Pinguïns moeten natuurlijk ook eten en overdag zijn ze meestal druk met het vangen van vis. 

Simon’s Town Kaapstad

Ben je op Boulders Beach? Loop dan ook meteen het schattige kustdorpje Simon’s Town in. Boulders Beach hoort namelijk bij Simon’s Town en in het dorpje zelf kun je ook een aantal dingen bezichtigen. Je vind hier interessante bezienswaardigheden zoals onder andere een aantal verschillende musea. Wist je dat Simon’s Town vroeger in handen is geweest van de VOC? En met een beetje mazzel spot je misschien zelfs in de straten van dit dorpje een waggelende pinguïn!

Combineer je bezoek met Kaap de Goede Hoop

Mocht je Boulders Beach in Zuid Afrika bezoeken met een huurauto dan raadt ik je aan om zeker verder door te rijden richting het Zuiden naar Kaap de Goede Hoop. Je kunt beide plekken gemakkelijk op één dag met elkaar combineren, je maakt dan een leuke miniroadtrip! Naast Boulders Beach en Kaap de Goede Hoop rijdt je automatisch langs meerdere mooie bezienswaardigheden, zoals Muizenberg en Houtbaai. Deze kun je onderweg meteen even meepikken. 

Benieuwd wat je nog meer kunt doen in en rondom Kaapstad? Lees dan ook ‘Kaapstad bezienswaardigheden: 6x de leukste tips!’ 

☆ PIN IT FOR LATER ☆​

Kaapstad Boulders Beach
Kaapstad Zuid Afrika Pinguïns
Roadtrip door Kaapstad
Sharella Ruts
Sharella Ruts

Mijn motto: ‘Finding comfort in the chaos of life’. Heb jij nou nog extra tips, tricks, andere leuke weetjes of vragen? Laat dan een comment achter!

Find me on: Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *