Reisgids voor een dagje Volendam en Marken

Dagje Volendam en Marken

Een dagje naar Volendam en Marken, in deze ultieme reisgids vindt je alle tips en tricks voor een heerlijk dagje uit in eigen land. Deze authentieke dorpjes, gelegen in de gemeente Edam-Volendam lenen zich perfect om je voor één dag toerist te voelen in eigen land. Breng een bezoekje aan de kaasfabriek, proef de verse haring van de verschillende viskraampjes, stap op de ferry naar marken en bezoek het pittoreske dorpje Broek in Waterland. En dat allemaal in één dag!

Dagje Volendam en Marken

Volendam

Denk je aan de bekende Nederlandse zangers Jan Smit en Nick & Simon, dan denk je natuurlijk aan Volendam. Dit oude vissersdropje gelegen aan het Ijsselmeer, ook wel Folle(n)dam genoemd, is een ware toeristische trekpleister. Wij begrijpen heel goed waarom! De kleine schattige straatjes lopen als een doolhof door elkaar en bijna alle huisjes in het oude centrum van Volendam hebben een houten gevel. Sfeer hangt er zeker en het is ook een erg leuk plekje om foto’s te maken. 

Volendam kerk

Bezienswaardigheden Volendam

Volendam mag dan misschien wel klein zijn, maar in dit vissersdropje kun je wel veel verschillende activiteiten ondernemen voor zowel jong als oud. Loop door het oude centrum, struin langs de vele eetgelegenheden en souvenirs winkeltjes op de Dijk. Haal een lekker visje bij één van de viskraampjes en plof neer bij de haven van Volendam om de oude vissersschepen te bewonderen. Ontdek de rijke historie van Volendam in het Volendams museum of leer alles over het productieproces hoe kaas wordt gemaakt bij de Kaasfabriek! Dit is nog maar een kleine greep uit de vele bezienswaardigheden in Volendam. Wil je weten wat je nog meer kunt doen in Volendam? Lees dan ook ons reisblog: Wat te doen in Volendam? 6 tips!

Broek in Waterland
dagje kaasfabriek Volendam
Cheese factory Volendam activiteiten

Marken

Als ergens de tradities uit het verleden nog in ere worden gehouden, dan is dat in Marken. Dit voormalige eiland staat nog vol met houten authentieke huisjes. Sommige huizen staan zelfs nog op houten palen! Ben je in Volendam? Dan kun je net zo goed meteen ook een bezoekje brengen aan Marken. De twee dorpjes liggen dicht bij elkaar en is een leuke aanvulling tijdens een dagje weg in Volendam. Aangezien Marken niet zo groot is kun je de smalle straatjes, de haven en houten huisjes te voet verkennen. Zelf bezocht ik Volendam en Marken in augustus, maar in het voorjaar is het ook zeker een goede tijd om hier naar toe te gaan. Als alle bloemen in de tuinen in bloei staan en het wasgoed aan de waslijnen buiten hangen te drogen geeft dit toch wel een heel uniek sfeertje. Vanuit Volendam kun je Marken bereiken met zowel de boot als de auto. Is het lekker weer? Kies dan zeker voor een overtocht met de boot. Zo kun je op het dek heerlijk genieten van het weer en de omgeving. 

Marken bezienswaardigheden
Marken haven
Dagje Volendam en Marken

Traditioneel weetje!

Als een man vroeger een huwelijksaanzoek wilde doen, dan versierde hij zijn klompen met de origineelste versieringen en gaf deze aan de vrouw waarmee hij wilde trouwen. De vrouw accepteerde het huwelijksaanzoek door deze klompen te dragen.

Uitje Volendam en Marken
Huisjes Markermeer
Marken Volendam Amsterdam

Stoom Klompenmakerij Marken

Heb jij altijd al willen zien hoe ze vroeger klompen maakten? Ga dan eens langs de Stoom Klompenmakerij in Marken. De klompen zijn één van de bekendste kledingstukken in Nederland en in de klompenmakerij hebben ze nog een werkende stoommachine uit 1913 die precies laat zien hoe deze instappers vroeger gemaakt werden.

Stoom klompenmakerij Marken

Monnickendam

Monnickendam, nog zo’n Pittoresk en historisch havenstadje die bekend staat om de visindustrie. Loop je door Monnickendam dan duik je even terug in de geschiedenis. Wil je de ultieme ervaring?  Het museum de Speeltoren is daarvoor de perfecte plek. Hier vind je onder andere het oudste klokkenspel ter wereld. In Monnickendam was en is ook de haven wederom een belangrijke plek. Wist je dat de haven van Monnickendam een belangrijke thuisbasis is voor de schepen van de bruine vloot? Wandel je door Monnickendam dan kan het niet anders dan dat je tegen de bekende Sint-Nicolaas kerk aanloopt. De kerk is al tientallen jaren uitgeroepen tot een rijksmonument. 

Broek in Waterland

Als je net als ik gek bent op pastel gekleurde huisjes dan is Broek in Waterland een dorpje waar je zeker een keer naar toe moet. Dat Broek in Waterland een bescherm stadsgezicht is begrijpen wij maar al te goed. Sommige houten huisjes hebben nog een ceremoniële voordeur en zijn versierd met een deurkalf. Wist je dat zelfs Napoleon in 1811 een bezoek bracht aan dit te schattige dorpje? Het dorp is tevens omringd door water en weilanden en maakt het dan ook één van de mooiste dorpjes van Nederland.

Tip: huur een bootje en bewonder de houten huisjes vanaf het water! Klik hier voor bootverhuur.

 

dagje Broek in Waterland
Broek in Waterland
Activiteiten Broek in Waterland
Bezienswaardigheden Broek in Waterland
Dagje Volendam en Marken

Vervoer

Volendam, Marken en Broek in Waterland liggen bijna direct boven Amsterdam. Hierdoor sta je in ongeveer 30 minuten (pak bus 316) vanaf Amsterdam Centraal al in één van deze schattige dorpjes. Mocht je liever met de auto willen komen, dan kan dit natuurlijk ook. Er zijn verschillende parkeergarages/plekken vlakbij het centrum waar je de auto kwijt kunt. Ook Marken en Broek in Waterland kun je gemakkelijk met de auto bereiken en ligt ongeveer 10 tot 20 minuten rij afstand van elkaar.

Van Volendam naar Marken

Wil je van Volendam naar Marken? Dan kun je in de haven van Volendam met de Ferry naar de overkant. Deze boottrip duurt ongeveer 20 minuten. Het is ook leuk om een fatbike of scooter van Volendamrentevent te huren en zo de omgeving rondom Volendam en Marken te verkennen! 

☆ PIN IT FOR LATER

Volendam en Marken
Route Volendam en Marken
Reisgids dagje Volendam en Marken
Dagje Volendam en Marken
Sharella Ruts
Sharella Ruts

Mijn motto: ‘Finding comfort in the chaos of life’. Heb jij nou nog extra tips, tricks, andere leuke weetjes of vragen? Laat dan een comment achter!

Find me on: Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *