Wat te doen in Leiden en omgeving? 15x leuke tips!

tips wat te doen in Leiden

Leiden, bekend als authentieke studentenstad maar ook zeker de moeite waard voor een dagje uit met het gezin of vrienden/vriendinnen. Het is een opvallend cultureel-wetenschappelijk centrum door de verschillende musea en natuurlijk de vele bezienswaardigheden uit de oudheden. De schattige knusse straatjes met bloemen en gekleurde huizen maken het een feestje om door de stad van Leiden te struinen. Fotogenieke plaatjes kun je hier dus wel schieten! Wil je graag weten wat er te doen is in Leiden en omgeving? Blijf dan zeker nog even plakken voor alle toffe tips.

Wat te doen in Leiden streek van verassingen

Streek van verassingen nodigde ons uit om een weekend door te brengen in Leiden om kennis te maken met deze heerlijke stad. Het was mijn eerste keer in Leiden en de stad heeft mij zeker verrast. Leiden heeft veel weg van Amsterdam, alleen dan een stuk knusser en alles ligt wat dichter bij elkaar! Logisch dat het ook zo’n populaire stad is onder studenten, want sfeer hangt er zeker. Van varen door de grachten tot aan slenteren langs de gekleurde huisjes om vervolgens weer afgeleid in de etalage van één van de schattige boutiques te turen. Het is een pareltje en wij verzamelden alle leuke tips voor wat te doen in Leiden. 

Leiden streek van verrassingen
Wat te doen in Leiden stad
Streekhuisje Leiden tips

Leukste bezienswaardigheden in Leiden stad

Leiden is een stad met een rijke geschiedenis, schattige straatjes en vele gave bezienswaardigheden. De leukste en belangrijkste bezienswaardigheden die je zeker gezien moet hebben tijdens je dagje uit in Leiden zetten we hieronder voor je op een rij.  

1. De Burcht

Eén van de oudste bezienswaardigheden van Leiden is de bekende Burcht. De Burcht vind je midden in het centrum en het is tevens de oudste nog bestaande burcht in Nederland. Gelegen op een heuvel heb je vanaf de muren van de Burcht een prachtig uitzicht op de historische stad en de kerken. In de middeleeuwen was het voor de mensen een belangrijke plek om naar toe te kunnen vluchten om zo belagers buiten de deur te houden. Het is tevens gebouwd op een speciale plek waar twee armen van de Rijn samen komen. 

2. Hortus Botanicus

Waan je in een tropische planten jungle bij Hortus Botanicus. Midden in de stad van Leiden vindt je de oudste botanische tuin van Nederland. Indrukwekkend is het zeker wanneer je tussen de hoge tropische planten door loopt. Het voelt als een toevluchtsoord maar dan midden in de stad. De tuin is aangelegd zodat studenten de geneeskrachtige planten konden bestuderen. Hortus Botanicus is een interessante plek om meer te weten te komen over de geschiedenis van Leiden. 

Burcht leiden wat te doen
activiteiten in Leiden

3. Pieterskerk

Niet alleen van oudsher de belangrijkste kerk in de stad Leiden, maar nog steeds een veel bezochte trekpleister is de Pieterskerk. Je vind de kerk aan de kloksteeg en de monumentale historische locatie laat je meteen begrijpen waarom het al zo’n 900 jaar de belangrijkste kerk is.  Tegenwoordig wordt de kerk verhuurt voor bruiloften, congressen en beurzen. 

4. Historische hofjes van Leiden

De hofjes van Leiden, ook wel Leidse hofjes genoemd staan bekend om de ambiance en verrassend mooi plekjes. Wist je dat Leiden maar liefst 35 verschillende hofjes telt? En als je een deur open duwt het zomaar kan zijn dat je in een knus binnenplaatsje terecht kunt komen? De oudste hofjes diende vroeger vaak voor de arme mensen die daar terecht konden voor een dak boven hun hoofd. Het was een soort plek waar je altijd samen kon komen.

De kleine huisjes zijn voorzien historische trappen gevels en de één is net even kleurrijker dan de ander. Zo heb je ook een wijkje in Leiden die in de 15e eeuw diende als rosse buurt. Het schattige roze pand aan een smalle gracht is bijna niet te missen en is een voormalig bordeel. 

Wat te doen in Leiden
Leidse hofjes wat te doen
Stadwandeling Leiden

5. Bewonder de oude stadspoorten

Tijdens een bezoek aan Leiden is het een must om langs de mooie stadspoorten te lopen. Vroeger telde Leiden maar liefst acht poorten, waarvan er nu nog twee over zijn. Beide poorten zijn erg fotogenieke locaties en geliefd voor een bruidsfotoshoot. De Zijlpoort heeft de vorm van een parallellogram doordat de poort op zowel de stadswal als op de brug moest aansluiten. De Morspoort diende vroeger als gevangenis en is nu een bekende plek in Leiden. 

Dagje uit in Leiden

Bezoek het Corpus Museum

Het Corpus Museum is een bijzonder museum gelegen net buiten het centrum van Leiden in Oegstgeest. Tijdens een bezoek aan het museum maak je letterlijk een reis door het menselijk lichaam. Je leert door te horen, voelen en zien hoe het menselijk lichaam nou eigenlijk precies werkt. Een leuk uitje voor zowel jong als oud. Het museum is makkelijk te bereiken met de auto, maar ook op de fiets is het niet heel ver vanuit de stad. 

Huur een sloep bij Columbus

De grachten van Leiden lenen zich perfect om doorheen te varen. Vanaf het water bekijk je alles toch weer even vanuit een ander perspectief en dit stelt je zeker niet teleur. Je vaart regelrecht door het hart van Leiden. Het ene moment vaar je door kleine smalle grachtjes met authentieke panden en het andere moment kom je langs de vele gezellige terrassen aan het water. Het is een fijne manier om kennis te maken me de stad en ook nog eens leuk voor zowel jong als oud. Wij maakten een vaartocht met één van de sloepen van Columbus watersport Leiden. De eigenaar is ontzettend vriendelijk en legt je uit welke vaarroute leuk is om zoveel mogelijk van de stad te kunnen zien. 

Wat te doen in Leiden varen
Bezienswaardigheden Leiden
Leiden dagje uit
Leiden stad van de ontdekking

Leer alles over biodiversiteit bij Naturalis

Altijd al meer te weten willen komen over biodiversiteit en de rijkdom van de natuur? Dan ben je bij Naturalis aan het juiste adres. Het natuurhistorisch museum en tevens onderzoeksinstituut onderzoekt de processen van het verleden, heden en de  toekomst wat betreft geologische en biologische diversiteit. 

Museum Volkenkunde

Nog zo’n pareltje in Leiden in museum Volkenkunde. Bij museum Volkenkunde staat de historische ontwikkeling van culturen centraal en je vind hier dan ook meer dan 450.000 voorwerpen en heel veel audiovisuele bronnen. Dompel je onder in de kleurrijke culturen van de wereld.

Winkelen in Leiden

Shop till you drop! Heb je even helemaal genoeg gehad van alle geschiedenis lessen? Dan is Leiden ook de perfecte stad voor een heerlijke shop sessie. Naast de bekende grote ketens vind je in Leiden ook nog veel boutiques waarin je heerlijk kunt rondstruinen. Wijk een beetje af van de grote hoofdstraat en je komt ze vanzelf tegen!

Maak een stadwandeling

Niets is leuker dan een stadswandeling door Leiden. Het brengt je langs de mooiste plekjes en belangrijkste bezienswaardigheden. Daarnaast kom je langs plekjes waar je anders misschien wel gewoon voorbij was gelopen zoals bijvoorbeeld de Leidse hofjes. Benieuwd wat nou de leukste wandelroute is voor Leiden stad? Breng dan een bezoekje aan het VVV kantoor in Leiden zelf of bekijk hun website. Ze delen hier veel informatie en beschikken tevens over handige plattegrond van de stad. Wij liepen op aanraden van VVV Leiden de Rembrandtwandeling met de handige city map. 

dagje uit in Leiden
Leiden burcht wat te doen

Rijksmuseum van Oudheden

In een prachtig oud herenhuis op het begijnhof is het Rijksmuseum van Oudheden gevestigd. Altijd al geïnteresseerd geweest in archeologie? Dan is dit je kans! Je leert er onder andere meer over het Oude Egypte, Nederland in de prehistorie en de Romeinse tijd. 

Plof neer op één van de terrassen aan het water

Niks is lekkerder dan na een dag struinen neer te ploffen op één van de terrassen en de dag af te sluiten met een lekker drankje en een hapje. Terrassen zijn er in Leiden genoeg en al helemaal langs de grachten is het erg goed vertoeven. Ondertussen kun je genieten van de voorbij varende bootjes en dynamische straten met mensen. 

Wat te doen in de omgeving van Leiden

Wil je heel even de stad uit en ben je benieuwd wat je in de omgeving van Leiden kunt ondernemen? Dan is het antwoord: genoeg! Vanuit Leiden kun je alle kanten op en het is dichterbij dan dat je denkt. 

Katwijk aan Zee

Voor de kust liefhebbers is het ideaal om vanuit Leiden een dagje naar Katwijk aan Zee te gaan. Het ligt op zo’n 20 minuten rijden vanaf de stad en is een toevluchtsoord om te genieten van lekker weer en even uit te waaien. Maar niet alleen voor het strand is het leuk om Katwijk aan Zee een bezoek te brengen van uit Leiden. Katwijk aan Zee is een oud visserdorp en nog erg kleinschalig waardoor je er weinig toerisme vindt. Er zijn nog maar weinig invloeden van buitenaf te merken en Katwijk aan Zee is één belangrijke plek geweest in de Middeleeuwen voor vissers. 

Nieuwschierig geworden naar dit karakteristieke kustplaatje? Boek dan een wandeling met een gids bij het VVV Katwijk aan Zee kantoor. Wij waren nog niet zo bekend met Katwijk aan Zee en onze gids was erg enthousiast. 

Wat te doen in Leiden en omgeving
Katwijk aan zee

Oegstgeest Kasteel Oud Poelgeest

Tijdens ons verblijf in Leiden verbleven wij in het streekhuisje van Streek van Verrassingen op wel een heel bijzondere plek, namelijk in de tuin van het Kasteel Oud Poelgeest. Op een groene natuurrijk landgoed vindt je een historisch kasteel met grote vijver. Het is een fijne plek om even tot rust te komen en geen drukte van de stad om je heen te hebben. In het voormalig koetshuis is een restaurant gevestigd en je kunt zelfs op het landgoed overnachten. 

Kasteel oud poelgeest in Leiden

Tips voor eten & drinken in Leiden

Natuurlijk kun je in Leiden ook heerlijk eten en drinken. Hieronder zetten wij de leukste tentjes voor je op een rij:

  • Brasserie Buitenhuis
  • Pakhuis Leiden
  • Happy Tosti
  • Bar Lokaal
  • Lot en de Walvis
  • Puur eten en drinken

Overnachten in Leiden

Tijdens ons verblijf in Leiden verbleven wij bij Kasteel Oud Poelgeest. Met 10 minuten fietsen sta je in de stad en het is een erg fijne en rustig omgeving. Wil je liever midden in de stad verblijven dan kan dat natuurlijk ook! Hieronder zet ik een aantal leuke hotels voor Leiden. 

Nederland heeft veel leuke steden en plekken om te bezoeken. Je raakt nooit uitgekeken. Doe nog meer inspiratie op en bekijk ook onze andere blogs over Nederland

☆ PIN IT FOR LATER ☆

Leuke tips wat te doen in Leiden
Leiden dagje weg
Sharella Ruts
Sharella Ruts

Mijn motto: ‘Finding comfort in the chaos of life’. Heb jij nou nog extra tips, tricks, andere leuke weetjes of vragen? Laat dan een comment achter!

Find me on: Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *